top of page

HET ONTSTAAN VAN KOM EN ZIE

1947

Kom en Zie is ontstaan door Cor en Annie van der Dussen, een echtpaar met drie kinderen. Het begon in Frankrijk in Castelmoron Sur Lot. Cor van der Dussen was daar tuinder en was bekend op alle markten en ging voorspoedig totdat zijn vrouw ernstig ziek werd en zij had niet lang meer te leven volgens de artsen en ze had drie kleine kinderen.

Een broeder Jaqués, ook een tuinder, bracht hen in contact met een gemeente waar ze voor zieken baden: 'Viens et Vois' (Kom en Zie).

Door een machtig wonder werd Annie van der Dussen genezen. Zij bleven trouw komen totdat hij na verloop van tijd zelf een roeping kreeg om naar zijn land terug te keren om daar het evangelie te verkondigen.

1958

In 1958 komen ze terug in Capelle aan den IJssel, waar ze zeker niet welkom waren bij familie. Zo begonnen ze bidstonden thuis en moesten op een gegeven moment op zoek naar een groter pand (1968). In die tijd had hij een visie om de mensen op straat te bereiken met het evangelie. Daarvoor bouwde hij eigenhandig een mobiele filmzaal van een dumptrailer met uitklapbare zijkanten. Deze gebruikte hij in Nederland en Belgie op pleinen, in steden en dorpen. Ook Geertje van der Dussen ging dan mee met haar gitaar om al zingend het evangelie door te geven aan kinderen en volwassenen. Omdat veel mensen tot bekering kwamen tijdens deze tournees werd het noodzakelijk om daar gemeenten te stichten. 

1970

Een boerderij in Schinnen (Limburg) werd aangekocht, waar samenkomsten gehouden werden. Wijlen Wim van den Berg getrouwd met Roelie van der Dussen werd voorganger en

Wil en Geertje van den Broeke helpen mee aan de opbouw van de gemeente. Zowel de gemeente Schinnen als Capelle zijn vernoemd naar de gemeente in Frankrijk waar Cor van der Dussen kwam: 'Viens et Voir – Kom en Zie'.

Kom en zie Capelle-vroeger.jpeg

1974

In 1974 werd, na een ingrijpende verbouwing, samenkomst gehouden aan de Bermweg in Capelle ad IJssel. Omdat de gemeente bleef groeien werd in 1980 de Oosterkerk in Rotterdam aangekocht. De gemeente verhuisde mee naar Rotterdam, maar een klein gedeelte bleef in Capelle waar Cornelis vd Dussen jr voorganger werd. Er kwam meer vraag naar lectuur en zo is een boekwinkel ontstaan.

Na een aantal jaren wilde Cor van der Dussen zich meer toeleggen op video en film om meer mensen te bereiken met het evangelie. Zo kwam Cornelis van der Dussen jr in de Oosterkerk in Rotterdam als opvolger van zijn vader en

werden Wil en Geertje van den Broeke gevraagd terug te komen naar Capelle, na 12,5 jaar in Limburg te hebben gewoond.

1986

 7 september 1986 kwam de familie hier wonen, een voorgangersechtpaar met 4 kinderen. Er werden veel activiteiten ontplooid om de omgeving te bereiken met het evangelie, zoals openlucht diensten in verschillende wijken.

Ook tent-evangelisatie in Oostgaarde, Schollevaar en in het centrum van Capelle. De gemeente groeide en er is keer op keer verbouwd en aangepast om kinderdiensten door te laten gaan en de mensen in de gemeente optimaal mee te laten doen. Zo werd de eerste doopdienst in een opblaasbad gedaan en nu is er een heus doopbad. Het doel van deze gemeente is zeker het evangelie op alle mogelijke manieren uit te dragen, maar in deze tijd ook in samenwerking met andere kerkelijke instanties. Het filmwerk gaat door met als doel Frankrijk te bereiken met het evangelie en Franse gemeenten te helpen met het opstarten van televisiewerk.

bottom of page